Friday, September 28, 2012

Mladi za svobodo od Beograda do Stockholma

Ni še dolgo od tega, ko sem bil prepričan, da ni nikogar ne blizu ne daleč, ki bi poznal filozofijo osebne svobode, t.i. libertarijansko filozofijo, in se podpisal pod njo. Bolj ko sem govoril o njej, bolj čudno so me gledali. Potem je prišel na sceno Ron Paul in zanetil ogenj zanimanja za te in podobne ideje med mladimi Američani, ki je izgledal prav lepo, a hkrati tako daleč. Lepo je bilo gledati, kako ga okoli 8000 študentov na Univerzi v Los Angelesu pozdravlja in ploska njegovim govorom, ki so pravo nasprotje običajnim političnim pravljicam. Ne glejte k državi, ko iščete boljšo prihodnost. Država vam ne more ničesar dati, česar vam ni najprej vzela. Država se približuje fiskalni luknji, ki lahko močno ogrozi vašo svobodo in vašo prihodnost. Luč na koncu tunela iščite v osebni svobodi in minimalni državi. Kdaj ste nazadnje slišali politika izreči kaj podobnega?

Toda ko sem se spet ozrl okoli sebe, spet isto okolje in iste socialistične ideje, ki prežemajo Evropo. Ali bo tudi pri nas kakšna Ron Paul revolucija? Ni se zdelo verjetno. Le nekje v daljavi so odmevali protesti Daniela Hannana in Nigela Faragea iz Evropskega parlamenta.

Toda v zadnjih nekaj mesecih se stvari spreminjajo z bliskovito hitrostjo. Roka, ki jo države po vsem svetu držijo okoli vratu posameznika, se krepi z vsakim dnem, ko v proračunih nastajajo še večje luknje, zato se ljudje prebujajo, še posebej pa mladi. Iz dneva v dan spoznavam več ljudi, ki so naklonjeni tem idejam in iščejo knjige in druge vire, ki bi jim pomagali spoznati to tematiko bolje.

Zato toliko bolj navdušuje, da relativno mlada organizacija European Students for Liberty, katere začetki segajo šele v leta 2010 in 2011, in ki stopa po sledeh svojega starejšega brata, ameriške Students for Liberty, po uspehu lanske konference European Students for Liberty Conference, ki se je je udeležilo 220 študentov iz 25 držav, letos stvar zajema z veliko žlico in organizira kar 5 regionalnih konferenc v Vilni, Stockholmu, Torinu, Münchnu in Beogradu.

Sam kanim kreniti v Beograd (3.11.), kjer konferenco organizira tamkajšnji libertarni klub Libek. Seveda bo zanimivo videti govore nekaterih vodilnih mislecev na tem področju, predvsem dr. Toma Palmerja, avtorja knjige Realizing Freedom, iz Cato Instituta, toda morda se še bolj nadejam novih poznanstev in doživljanja ozračja, ki bo gotovo polno energije in upanja za ustvarjanje prihodnosti, vredne človeka, t.j. prihodnosti, ki temelji na osebni svobodi.

Če vas karkoli zanima, pišite na mail.

Aja, morda velja omeniti še, da je registracija brezplačna in da vključuje vse dnevne obroke ter večern socialne dogodke:)

Povezave:
European Students for Liberty
European Students for Liberty na Facebooku
Dogodek regionalna konferenca v Beogradu
Dogodek regionalna konferenca v Beogradu na Facebooku
Registracija za dogodek

No comments:

Post a Comment